ВИХОВАНЦІ ЛІЦЕЮ «СОКІЛ» ЗАВІТАЛИ ДО ЕКСПЕРТІВ КІРОВОГРАДСЬКОГО НДЕКЦ МВС

12 квітня 2018 року до Кіровоградського НДЕКЦ МВС на ознайомчу екскурсію завітали ліцеїсти Комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів, ліцей «Сокіл», центр позашкільного виховання Кіровоградської міської ради  Кіровоградської області». Юнаки та дівчата, які дуже скоро стоятимуть перед вибором майбутньої професії, отримали можливість ознайомитись з непростою, але дуже важливою для суспільства роботою судового експерта.

Досвідчені фахівці експертного підрозділу ознайомили гостей із специфікою роботи експертів за різними напрямками експертних спеціалізацій та продемонстрували сучасне лабораторне обладнання, яке використовується фахівцями під час проведення експертних досліджень. Зокрема, завідувач відділу дослідження матеріалів, речовин і виробів  Юрій  Павленко розповів гостям про особливості роботи свого відділу, продемонстрував крапельні реакції та запропонував під мікроскопом розгледіти  речовини рослинного походження, які надходять на дослідження.

Враховуючи актуальність заходів щодо профілактики наркоманії з підлітками  було проведено профілактичну бесіду про небезпечність та негативні наслідки вживання наркотичних речовин, було детально роз’яснено, що наркотики уражають мозок, нервову систему, серце. Можуть спричинити смертельне отруєння, зупинку дихання, серцевий напад. Негативний вплив наркотичних речовин на мозок призводить до погіршення пам’яті, запаморочення голови. Людина втрачає здатність логічно мислити, приймати зважені рішення. Знижуються швидкість реакції та увага. Підвищується ризик потрапити в небезпечну ситуацію. Зникає бажання і здатність навчатися та працювати. Людина втрачає роботу, друзів, близьких. Якщо не вистачає коштів на чергову дозу, залежна людина може красти гроші чи майно.

У кожному відвіданому експертному підрозділі ліцеїсти вступали в конструктивні дискусії з досвідченими експертами НДЕКЦ, задавали багато питань, брали активну участь у їх обговоренні. Такий спосіб проведення екскурсії дозволив відвідувачам більш детально ознайомитись із специфікою роботи судових експертів Експертної служби МВС України.

Головний судовий експерт-вибухотехнік сектору вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень Аркадій Прошаченко ознайомив ліцеїстів з основними правилами поведінки при виявлені вибухонебезпечних предметів. Юнаки та дівчата з неабиякою цікавістю оглянули унікальну колекцією макетів саморобних вибухових пристроїв і боєприпасів та дізнались про окремі способи маскування вибухових пристроїв під звичайні предмети побуту – книжки, дитячі іграшки тощо.

Керівництво ліцею «Сокіл» подякувало експертам за цікаву зустріч і запропонувало подальшу співпрацю щодо профорієнтаційної роботи та  морально-патріотичного виховання ліцеїстів.