Поради експертів, як вберегтись від шахраїв в інтернеті

Все більше і більше людей у ​​всьому світі користуються інтернетом для отримання різного роду інформації, заробітку, спілкування з друзями і близькими людьми.

Саме ця масовість користування інтернетом і приваблює в мережу шахраїв. «Кіберзлочинність», «хакери», «комп’ютерний злом» – ці терміни вже перестали бути екзотикою для нашого життя. На сьогодні, комп’ютерні злочини – це одна з найдинамічніших груп суспільно небезпечних посягань. Спостерігається швидке збільшення показників поширення цих злочинів як в  України так і в інших державах світу. Реагуючи на це проблеми протидії злочинам  у сфері використання комп’ютерної техніки активно обговорюється і науковцями, досить швидко розвивається практика застосування відповідних норм законодавства про кримінальну відповідальність. Експерти групи комп’ютерно-технічних досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Кіровоградського НДЕКЦ відмічають, що існує безліч схем, за якими працюють шахраї в інтернеті. Придумуються афери із залучення грошей, в яких використовуються підроблені факти про людей, постраждалих при пожежах, інвалідах або збираються пожертви на допомогу бездомним тваринам.

Шахрайство в інтернеті може полягати в реалізації товарів у підробленому інтернет магазині, де після оплати люди не отримують купленого товару. Ще однією розповсюдженою схемою, якою користуються шахраї в інтернеті, є створення клонів сайтів платіжних систем і ще десятки варіантів обману інтернет користувачів.

Щоб не стати жертвою інтернет-шахраїів експерти НДЕКЦ рекомендують дотримуватись наступних порад:

  1. Ніколи й нікому не повідомляйте ПІН-код та CVV2 своєї банківської карти, а також логін та пароль для доступу в інтернет-банкінг. Не розголошуйте свої дані, навіть якщо про це просить працівник банку, краще попрощатися з ним та самостійно зателефонувати у відділення. Якщо ж дійсно фінансовій установі необхідна якась інформація, повідомте її під час відвідин офісу.
  2. Не просіть незнайомих людей допомогти здійснити покупки чи інші фінансові операції в Інтернеті.
  3. Не використовуйте для тих же самих цілей чужі комп’ютери чи послуги інтернет-клубів. Якщо це трапилось, не забудьте вилогінитися та очистити кеш.
  4. Користуйтеся лише офіційними сайтами банків, онлайн магазинів чи інших платних сервісів. Ретельно перевіряйте їхню адресу у стрічці браузера.
  5. Під час оплати покупок в Інтернеті необхідно зазначати тільки номер картки, строк її дії та CVV2-код, не більше.
  6. Обов’язково використовуйте антивіруси та постійно їх оновлюйте. Не заходьте в Інтернет з комп’ютерів, не захищених противірусними програмами.
  7. Не забудьте про СМС – інформування. Якщо з вашого рахунку раптово почнуть зникати гроші, ви одразу ж про це дізнаєтесь та зможете своєчасно його заблокувати.
  8. Для операцій в Інтернеті можна відкрити окрему інтернет-картку й поповнювати її виключно на суму запланованої транзакції.
  9. Також можна встановити добовий ліміт на зняття коштів та кількість операцій в Інтернеті.

Якщо ж ви підозрюєте, що таки стали жертвою шахраїв, негайно повідомте про це банк, заблокуйте картку та зверніться до правоохоронних органів. Пам’ятайте – аби не потрапити на гачок шахраїв, завжди залишайтесь пильними.