На базі Світловодського відділу поліції відбувся науково-практичний семінар за участю представників Кіровоградського НДЕКЦ МВС

25 серпня 2020 року на базі Світловодського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області відбувся науково-практичний семінар на тему «Першочергові дії поліцейського на місці події, заходи щодо збереження та правильність вилучення об’єктів». Слід зазначити, що ініціатором заходу виступило керівництво даного відділу поліції, а безпосереднім організатором – керівництво Кіровоградського НДЕКЦ МВС.

Зі слів начальника Світловодського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області підполковника поліції Андрія Гулого, який відкрив науково-практичний семінар, потребу у такому заході продиктувало саме життя – у зв’язку із вступом у силу норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» та створенням в штатній структурі Національної поліції підрозділів дізнання з’явилася значна кількість проблемних питань, зокрема, й в опрацюванні з особовим складом дій поліцейського на місці події, більшість з яких пов’язана із вилученням об’єктів на місці події, правильністю упакування, переліку вирішуваних питань при призначенні експертних досліджень тощо. Але найактуальнішою виявилася проблема налагодження комунікації між працівниками двох підрозділів. Саме для вирішення цих та багатьох інших питань й було організовано цей захід. Закликав учасників семінару приймати активну участь а в обговореннях детально обговорити проблеми.

У подальшому на заході із своїми доповідями виступили:

Олександр Коломоєць – кандидат юридичних наук, доцент, провідний фахівець з організації наукової роботи Кіровоградського НДЕКЦ МВС, який подякував господарям за теплий прийом, представив своїх колег, навів найбільш проблемні та типові приклади з практики роботи фахівців експертної служби. Розповів, що на захід приїхали лише чотири фахівці, проте до відділу поліції привезено Інформаційні листи щодо особливостей призначення та проведення з усіх експертних спеціальностей, які проводяться в Центрі. Але найголовнішим у них є контактні дані фахівців, до яких можна завжди звернутися за консультацією;

Олесандр Самойлов – головний судовий експерт сектору автотехнічних досліджень відділу автотехнічних досліджень та криміналістичного дослідження транспортних засобів Кіровоградського НДЕКЦ МВС, який ознайомив присутніх із порядком призначення та особливостями проведення судових експертиз за експертними спеціальностями 10.1 «Дослідження обставин i механізму дорожньо-транспортних пригод», 10.2. «Дослідження технічного стану транспортних засобів» та 10.4 «Транспортно-трасологічні дослідження». Він зазначив, що незважаючи на специфічність даного сегменту експертиз знання першочергових дій на місці ДТП повинен мати кожен поліцейський, зокрема, щодо надання першої медичної допомоги потерпілим, заходів особистої безпеки, збереження слідів на місці події.

Олександр Пушкарь  – судовий експерт сектору досліджень наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів Кіровоградського НДЕКЦ МВС, який в деталях та буквально по кроково розповів про порядок призначення та особливості проведення судових експертиз за експертною спеціальністю 8,6 «Дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів». Також ним були озвучені, як приклади, окремі випадки щодо вилучення паливно-мастильних матеріалів та спиртовмісних рідин, порядку їх пакування та зберігання, тощо.

В дискусіях після його виступу були обговорені питання щодо вилучення і пакування наркотичних засобів амфетамінової групи, порядок дій під час викриття нарколабораторій, заходів особистої безпеки при огляді місця події в таких випадках, необхідність та правильність вилучення посуду, його пакування, мінімальної висоти рослин коноплі під час фіксації незаконних її посівів, наявності місця найбільшої концентрації наркотичних речовин в стеблі рослини, наявності наркотичних речовин в насіннях маку та коноплі, дії у випадку, коли підозрюваний «скинув» наркотичних засіб тощо;

Андрій Лозовий – завідувач сектору досліджень у сфері інформаційних технологій Кіровоградського НДЕКЦ МВС, який довів до всіх присутніх порядок призначення та особливості проведення судово-портретної експертизи. І якщо доповідь фахівця більшість з присутніх спочатку не надто зацікавила (можливо, так здалося – мовляв, розповідає з області фантастики!), то в процесі обговорення, коли відповідаючи на запитання доповідач почав наводити факти розкриття злочинів за допомогою даного виду експертного дослідження, приклади об’єктів, які надаються на дослідження, детально пояснив, які питання можна задати експерту тощо – виникла жвава дискусія, в ході якої було досягнуто головної консенсусної тези – за цим видом експертного дослідження – майбутнє, адже в області швидкими темпами встановлюються камери відеоспостереження;

Наталія Авдієнко – завідувач відділу товарознавчих, гемологічних, економічних, будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Кіровоградського НДЕКЦ МВС, яка коротко розповіла про особливості та порядок призначення та виконання експертних досліджень, які проводяться фахівцями її відділу, але основна увага присутніх була прикута до товарознавчої експертизи. Це, звичайно, зрозуміло, адже найбільшу кількість питань задали працівники новоствореного підрозділу – дізнання, на долю якого припадає левова частка кримінальних проваджень, пов’язаних із побутовими крадіжками. Тому в процесі обговорення виступу йшлося про можливість оцінки різний речей, які постійно стають предметами вчинення крадіжок – від гаджетів та електротоварів до виробів із чорних металів. Особливу дискусію викликав той факт, що на сьогодні відсутня методика оцінки експертами домашньої птиці та худоби, городини та фруктів, які теж часто викрадають злочинці. Сподіваємося, що результати обговорення в найближчому майбутньому акумулюються в наукове дослідження, яке в свою чергу  – в методику та відповідні зміни до чинного законодавства.

Хочемо зазначити, що саме під час подібних обговорень, дискусій та запитань можемо оцінити значимість та необхідність таких заходів для покращення взаємодії підрозділів Національної поліції України з підрозділами Експертної служби МВС під час розслідування та розкриття кримінальних правопорушень.

По закінченні заходу всі бажаючі мали змогу отримати Інформаційні листи з відповідної експертної спеціальності, отримати індивідуальну консультацію фахівця, відбувся обмін контактами.

Можемо впевнено стверджувати, що саме проведення заходів «на виїзді» має найбільший ефект –  по-перше, на заході мають змогу бути присутні не тільки представники цільової аудиторії – слідчі, експерти-криміналісти та дізнавачі, а й оперативні уповноваженні, дільничні інспектори поліції, інспектори ГРПП – загалом ті працівники поліції, які за родом своєї службової діяльності першими прибувають на місце події, забезпечують його охорону, допомагають керівнику СОГ при ОМП тощо. По-друге – вважаємо, що навіть за самих сприятливих обставин жоден керівник відділення/відділу поліції у сучасних складних умовах не зможе собі дозволити відрядити до обласного центру одночасно таку кількість особового складу – зокрема, на даному заході були присутні понад двадцять  працівників поліції.

Сподіваємося на подальшу тісну співпрацю із колегами, завжди готові до участі в будь-яких заходах, які б сприяли налагодженню тісних контактів та підвищенню рівня взаємодії між двома службами.