На базі Кіровоградського НДЕКЦ МВС було проведено бінарне практичне заняття для майбутніх правників

17 вересня 2021 року на базі Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України для студентів-юристів 3-го курсу факультету менеджменту Льотної академії Національного авіаційного університету у межах вивчення дисципліни «Організаційно-правове забезпечення авіаційної безпеки» було проведене бінарне практичне заняття на тему «Особливості розслідування авіаційних катастроф».

За формою заняття було поділено на підготовчу та практичну частини.

Підготовчу частину було проведено доповідачами Наталією Максименко – кандидаткою юридичних наук, доценткою, доценткою кафедри права та правового регулювання авіаційної діяльності факультету менеджменту Льотної академії НАУ та Олександром Коломойцем – кандидатом юридичних наук, доцентом, провідним фахівцем з організації наукової роботи відділу забезпечення діяльності Кіровоградського НДЕКЦ МВС.

Під час цього етапу заняття було розглянуто окремі розділи криміналістики та норми Кримінального процесуального кодексу України, що безпосередньо стосується діяльності Експертної служби МВС, розкрито поняття судової експертизи та експертного дослідження, надана інформація про діяльність Кіровоградського НДЕКЦ МВС, види експертних спеціальностей, за якими в Центрі проводяться дослідження, можливості судової експертизи в процесі доказування та розслідування різного роду подій за участю авіаційного транспорту, окремі факти авіатрощ, до процесу розслідування яких залучалися експерти тощо.

Під час практичної частини заняття зі студентами проводили провідні експерти Центру, які мають значний досвід у виконанні експертних досліджень. Зокрема:

Володимир Антоненко – завідувач сектору дактилоскопічних досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Кіровоградського НДЕКЦ МВС під час заняття розкрив сучасний стан та можливості дактилоскопічної експертизи, відповів на значну кількість запитань, пов’язаних із процесом відібрання зразків відбитків папілярних ліній пальців рук та долонь.

Оксана Личко – старша судова експертка сектору почеркознавчих досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Кіровоградського НДЕКЦ МВС розповіла основні способи виявлення підроблених грошових банкнот, розкрила методи, якими сучасні злочинці підробляють різного розу документи та ознаки, за якими їх можливо виявити, висвітлила мету та основні способи дослідження підписів особи тощо.

Аркадій Прошаченко – головний судовий експерт-вибухотехнік сектору вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень Кіровоградського НДЕКЦ МВС розповів про експертні дослідження, які проводяться його сектором, особливості проведення дослідження вибухових речовин та пристроїв, слідів та обставин вибуху, наголосив на заходах безпеки з підозрілими предметами в повсякденному житті. І, як завжди, особливу увагу було приділено огляду та ознайомленню із інформаційно-довідковою колекцією.

Сподіваємо, що отриманні студентами знання та професійні навички стануть ще одної сходинкою до їх становлення фахівця-юриста високої кваліфікації!

Також дякуємо колегам з Льотної академії НАУ за співпрацю, впевнені у її продовженні та розвитку.